A lombikbébi eljárás során kinyert petesejtek, illetve a leadott spermiumok további kezelése az embriológiai laborban történik.

MEGTERMÉKENYÍTÉS

A petesejtek megtermékenyítését vagy KONVENCIONÁLIS IVF, vagy ICSI/PICSI-módszerrel végezhetjük el. KONVENCIONÁLIS IVF esetén megfelelő előkezelés után tápoldatban a petesejtekhez adjuk a spermiumokat. Ezen eljárás csak akkor lehetséges, ha megfelelő számú- és minőségű spermium áll rendelkezésre. Ez esetben a megtermékenyülés spontán történik. Ha a KONVENCIONÁLIS IVF nem végezhető el, intracitoplazmatikus spermium-injekciót (ICSI-eljárást) alkalmazunk. Az ICSI-eljárás során a hímivarsejteket közvetlenül a megtisztított petesejtekbe fecskendezzük: a petesejtek és az ondósejtek megfelelő előkezelése után egy speciális mikroszkópra felszerelt mikromanipulátor-műszer segítségével történik a spermium-injekció. A petesejtek ICSI-módszerrel történő megtermékenyítését általában akkor javasoljuk, ha:
- a rendelkezésre álló hímivarsejtek száma alacsony (kevesebb, mint 10 millió/ml), és/vagy azok mozgásképessége gyenge,
- ha spermiumot csak hereszövetből lehetséges kinyerni,
- a korábbi hagyományos IVF kezelés(ek) során kedvezőtlen volt a megtermékenyülések aránya,
- a páciens életkora több mint 35 év.
Az ICSI módszer általában az érett petesejtek mintegy 50-90%-ának szabályos megtermékenyülését eredményezi. Általában a szabályosan megtermékenyült petesejtek 70-80 %-a fejlődik beültetésre alkalmas embrióvá.

EMBRIÓTENYÉSZTÉS

A megtermékenyítés után az embriókat 3-5 napig inkubátorban tenyésztjük. Ehhez megfelelő és korszerű inkubátorokat és tápoldatokat használunk. Az embriók fejlődését intézetünkben time-lapse kamerarendszerrel vizsgáljuk, így lehetőségünk van a legjobb morfológiájú ("legszebb") és legjobb osztódási mintázatú ("legügyesebb") embrió(k) kiválasztására.

A Time-lapse módszer előnyei:
  • az embriókkal végzett műveletek minimalizálása, ami csökkenti sérülésük kockázatát
  • állandó áttekintés valamennyi embrió állapotáról
  • a CO2, O2 pontos szabályozása és a hőmérséklet ellenőrzése az embriótenyésztés során
  • az embriók állapotának pontos dokumentálása
Ez az asszisztált reprodukció terén bevezetett viszonylag új módszer a méhbe való beültetésre alkalmas embriók tökéletesebb kiválasztását hozza magával és növeli a kezelés utáni teherbeesések százalékarányát. Az embriók állandó monitorozását Primo Vision kamerarendszerrel végezzük.

AZ EMBRIÓ MEGTAPADÁSÁT SEGÍTŐ ELJÁRÁS (AH)

A méhbe történő visszaültetés előtt a kiválasztott embrió(ko)n asszisztált hatching (AH) eljárást végzünk. Ennek lényege, hogy az embriót körülvevő burkot (zona pellucida) megbontjuk a beágyazódás elősegítése céljából. Az eljárást a legmodernebb eszközökkel, számítógép által vezérelt lézerkészülékkel végezzük. Az AH javasolt: 35 év feletti életkor, vastag zona pellucida, illetve a kórelőzményben két sikertelen IVF/ET kezelés esetén.

EMBRIÓTRANSZFER (EMBRIÓBEÜLTETÉS)

Az embrióbeültetés előtt kiválasztjuk a legjobban fejlődött embriókat (általában 1 vagy 2 embriót). Ezeket műanyag katéter segítségével a méhnyak külső nyílásán keresztül a méh üregébe juttatjuk. A 3 vagy 5 napos embriókat kis mennyiségű transzfertápoldatban fecskendezzük a méhűrbe. A beavatkozás teljesen fájdalommentes, érzéstelenítést, altatást nem igényel. Az embriótranszfert követően 1-2 óra ágynyugalom szükséges. Otthon pihenés, kímélő életmód javasolt a sárgatest hormon folyamatos adása mellett.

SZÁM FELETTI JÓ MINŐSÉGŰ EMBRIÓK SORSA (KRIOPREZERVÁCIÓ)

Az embriótranszfer után a jól fejlődött, jó morfológiájú embriókat egy fagyasztáshoz hasonló eljárás során (vitrifikáció) konzerváljuk és fagyasztva tároljuk. A tárolt embriókat egy későbbi lombik-program során tudjuk felhasználni: felmelegítjük, majd beültetjük az embriókat a méhbe.

Forgács Intézet Asszisztált Reprodukciós Központ

Bejelentkezés: hétfőtől péntekig 10-13 óráig

Cím/levélcím: 1205 Budapest, Kossuth Lajos u. 143.

Telefon: +36/1-285-2091

E-mail címek:
  • Dr. Makai Zsolt: makai.zsolt@forgacsintezet.hu
  • Dr. Spánik Gábor: spanik.gabor@forgacsintezet.hu
  • Dr. Farkas Bence: farkas.bence@forgacsintezet.hu
  • Első konzultációra jelentkezni kizárólag a jelentkezes@forgacsintezet.hu címre az „Adatgyűjtési lap” megküldésével tudnak.

Megközelíthetőség: Autóbusszal Kispest-Határ út felől a 123-as és a 66-os autóbusszal. Csepel-Szent Imre tér felől a 48-as autóbusszal. A Boráros tér felől a pesterzsébeti csarnokig a 23-as autóbusszal.

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ