A STIMULÁCIÓS KEZELÉS

A hormonstimulációs kezelés során a petefészkeket stimuláljuk egyidejűleg több petesejt nyerése céljából. Intézetünkben leggyakrabban az úgynevezett "GnRH-analóg hosszú stimulációs protokolt" használjuk. Ennek lényege, hogy már a stimulációt megelőző ciklus 19-22. napján, vérmintából történő progeszteron-hormon meghatározást követően olyan gyógyszert adunk, ami az agyalapi mirigy petefészek-serkentő hormontermelését leállítja (Suprefact orrspray, vagy injekció, Decapeptyl injekció). Bizonyos esetekben úgynevezett "GnRH-antagonista" protokollt használunk. Ez esetben a gátlószert (Cetrotide, Orgalutran injekció) csak a stimuláció alatt alkalmazzuk. A menses 2-4. napján kezdjük el a petefészkek stimulációját (a használt készítmények: Fostimon HP, Gonal-F, Merional, Metrodin HP, Puregon-injekció). Ha kellő számú tüsző érik, akkor a petesejtek végső érését egyszeri alkalommal adandó injekcióval biztosítjuk (Pregnyl), melyet a petesejt leszívás előtt 36-40 órával kell beadni. Ezt követően kerül sor a petesejtek leszívására. Már a petesejtek leszívásának napjától szoktuk javasolni sárgatesthormon (progeszteron) adását (Crinone hüvelygél, Progeszteron injekció, Utrogestan capsula). Ezt a kezelést 3 héten keresztül mindenképpen javasoljuk. A szervezeten kívül megtermékenyített petesejtekből fejlődő embriókat általában a peteleszívást követő 3-5. napon helyezzük vissza a méhbe.

ULTRAHANG VEZÉRELT TÜSZŐPUNKCIÓ

Az ultrahangos tüszőpunkció során a hüvelybe vezetett ultrahangfej és punkciós egység segítségével a hátsó hüvelyboltozaton keresztül szúrjuk meg a tüszőket, majd a petesejtet tartalmazó tüszőfolyadékot leszívjuk. Ez a beavatkozás intézetünkben vénás altatásban történik, ezért a műtétet megelőző éjszaka folyamán, éjféltől a páciensnek már nem szabad semmit sem ennie ill. innia. A petesejt-leszívást követően két-három óra elteltével a punkción átesett páciensünk kísérővel hazamehet.

MEGTERMÉKENYITÉS

A petesejtek megtermékenyítését vagy KONVENCIONÁLIS IVF, vagy ICSI-módszerrel végezhetjük el. KONVENCIONÁLIS IVF esetén megfelelő előkezelés után tápoldatban a petesejtekhez adjuk a spermiumokat. Ezen eljárás csak akkor lehetséges, ha megfelelő számú- és minőségű spermium áll rendelkezésre. Ez esetben a megtermékenyítés spontán történik. Ha a KONVENCIONÁLIS IVF nem végezhető el, intracitoplazmatikus spermium-injekciót (ICSI-eljárást) alkalmazunk. Az ICSI-eljárás során a hímivarsejteket közvetlenül a megtisztított petesejtekbe fecskendezzük: a petesejtek és az ondósejtek megfelelő előkezelése után egy speciális mikroszkópra felszerelt mikromanipulátor-műszer segítségével történik a spermium-injekció. A petesejtek ICSI-módszerrel történő megtermékenyítését általában akkor javasoljuk, ha:
- a rendelkezésre álló hímivarsejtek száma alacsony (kevesebb, mint 10 millió/ml), vagy/és azok mozgásképessége gyenge,
- ha spermiumot csak hereszövetből lehetséges kinyerni,
- a korábbi hagyományos IVF kezelés(ek) során kedvezőtlen volt a megtermékenyülések aránya
- a páciens életkora több mint 35 év.
Az ICSI módszer általában az érett petesejtek mintegy 50-90%-ának szabályos megtermékenyülését eredményezi. Általában a szabályosan megtermékenyült petesejtek 70-80 %-a fejlődik beültetésre alkalmas embrióvá.

EMBRIÓTENYÉSZTÉS

A megtermékenyítés után az embriókat 3-5 napig inkubátorban tenyésztjük. Ehhez megfelelő és korszerű inkubátorokat és tápoldatokat használunk. Az embriók fejlődését intézetünkben time-lapse kamerarendszerrel vizsgáljuk, így lehetőségünk van a legjobb morfológiájú ("legszebb") és legjobb osztódási mintázatú ("legügyesebb") embrió(k) kiválasztására.

AZ EMBRIÓ MEGTAPADÁSÁT SEGÍTŐ ELJÁRÁS (AH)

A méhbe történő visszaültetés előtt a kiválasztott embrió(ko)n asszisztált hatching (AH) eljárást végzünk. Ennek lényege, hogy az embriót körülvevő burkot (zona pellucida) megbontjuk a beágyazódás elősegítése céljából. Az eljárást a legmodernebb eszközökkel, computer vezérelt lézerkészülékkel végezzük. Az AH javasolt: 35 év feletti életkor, vastag zona pellucida, illetve a kórelőzményben két sikertelen IVF/ET kezelés esetén.

EMBRIÓTRANSZFER (EMBRIÓBEÜLTETÉS)

Az embrióbeültetés előtt kiválasztjuk a legjobban fejlődő embriókat (1 vagy legfeljebb 2 embriót). Ezeket műanyag katéter segítségével a méhnyak külső nyílásán keresztül a méh üregébe juttatjuk. A 3-5. napos embriókat kis mennyiségű transzfertápoldatban fecskendezzük a méhűrbe. A beavatkozás teljesen fájdalommentes, érzéstelenítést, altatást nem igényel. Az embriótranszfert követően 1-2 óra ágynyugalom szükséges. Otthon pihenés, kímélő életmód javasolt, a sárgatest hormon folyamatos adása mellett.

SZÁM FELETTI JÓ MINŐSÉGŰ EMBRIÓK SORSA (KRIOPREZERVÁCIÓ)

Az embriótranszfer után a jól fejlődött, jó morfológiájú embriókat egy fagyasztáshoz hasonló eljárás során (vitrifikáció) "lefagyasztjuk" és fagyasztva tároljuk. A tárolt embriókat egy későbbi lombik-program során tudjuk felhasználni: felmelegítjük majd beültetjük az embriókat a méhbe.

KEZELÉS EREDMÉNYESSÉGE

2 hét elteltével a reggeli első vizeletből érzékeny terhességi teszt végzését javasoljuk, majd 3 hét elteltével ultrahangos kontrollvizsgálatot végzünk, terhesség kimutatása és a megtapadt embriók számának meghatározása céljából. A kezelés sikerességét (terhesség létrejöttét) senki nem ígérheti teljes biztonsággal. Már a hormonkezelés során előfordulhat (10%), hogy a kezelést abba kell hagyni, mert a várt kedvező reakció (több tüsző egyidejű növekedése) nem jön létre. Az is előfordulhat, hogy a tüszőpunkció során petesejtet nem nyerünk. Ennek esélye kb. 5 %. További kockázat, hogy az esetek 10%-ban a nyert petesejt nem termékenyül meg, illetve nem fejlődik belőle beültetésre alkalmas embrió. Ezen túlmenően a beültetett embriók az esetek 60-70%-ban nem tapadnak meg. Ennek megfelelően a teherbeesés valószínűsége az IVF kezelés során világszerte átlagosan 30%-os, mely nagymértékben függ a meddőség okától, és a nő életkorától. A terhesség alatt fellépő szövődmények tekintetében a szervezeten kívüli megtermékenyítés útján fogant terhesség semmiben sem különbözik spontán létrejött terhességtől. A kettős ikerterhesség valószínűsége az IVF során 20%-os, a hármas ikerterhességé 5%-os. A korai (az első 12 hétben történő) vetélések gyakorisága is növekszik 10-20%-ra. A méhen kívüli terhesség kialakulásának valószínűsége kb. 5 %. Szervezeten kívüli megtermékenyítés során létrejött terhességből születő gyermek károsodása vagy fejlődési rendellenessége nem valószínűbb, mint a populáció átlagában (2-3%), mert semmiféle olyan beavatkozáson nem mennek keresztül az embriók, amely az örökítő anyagukat érintené.

KEZELÉS KOCKÁZATAI, SZÖVŐDMÉNYEI

Minden kezelés magában rejti a petefészek túlstimulációjának 1%-os kockázatát. Ennek enyhébb megjelenési formája sárgatesttömlők kialakulása az embriótranszfert követően. Tünetei: enyhe alhasi fájdalom, hányinger. Ebben az esetben gyakori ultrahang- és vérvizsgálat válik szükségessé, valamint a beteg otthonában pihenés és bőséges folyadékfogyasztás javasolt. Súlyosabb esetek mindenképpen kórházi kezelést tesznek szükségessé. A petesejt leszívás után előfordulhat alhasi fájdalom, mely általában csak átmeneti, egyszerű fájdalomcsillapítókra múlik. Nagyon ritkán előfordulhat az ultrahang vezérelt petesejtleszívás kapcsán, hogy vérzés lép fel, valamely szerv, érképlet sérülése következtében. Ezek döntő többsége egyszerű tamponálással megszüntethető, nagyon ritkán van szükség a sérülés műtéti ellátására. Szintén ritkán előfordulhat gyulladásos szövődmény, mely kialakulása azért elenyésző valószínűségű, mert a ciklus indítása előtt ellenőrizzük a hüvelyváladék tisztaságát és a stimuláció alatt hüvelykúppal fertőtlenítő kezelést végzünk és profilaktikus antibiotikum kezelést alkalmazunk. Tekintettel arra, hogy a petesejt leszívást altatásban végezzük, felléphet beavatkozás közben az altatás bármely ismert mellékhatása, szövődménye annak ellenére, hogy a betegek kivizsgáltan kerülnek műtétre és a legkorszerűbb altató és fájdalomcsillapító szerekkel dolgozunk.

Forgács Intézet Asszisztált Reprodukciós Központ

Bejelentkezés: hétfőtől péntekig 10-13 óráig.

Cím/levélcím: 1205 Budapest, Kossuth Lajos u. 143.

Telefon/fax: 06/1-285-2091, 06/1-284-7602

E-mail:

Megközelíthető: Autóbusszal Kispest-Határ út felől a 123-as és a 66-os autóbusszal. Csepel-Szent Imre tér felől a 48-as autóbusszal. A Boráros tér felől a pesterzsébeti csarnokig a 23-as autóbusszal.